Özgün Yazı – Yeniden Yazım (re-write) – Kopyala yapıştır (C/P) İçerik Nedir?
Son dönemde piyasada oldukça fazla makale yazan kişi gördüm. Bir kaçı ile de tanıştım. Fakat bazılarında gerçekten önemli bir eksiklik gördüm. Nedir bu hemen açıklayayım sizlere.
Öncelikle Özgün Yazı ve Re-Write yazı arasındaki temel fark bilinmiyor. Bir çok kişi kelimedeki 1-2 cümlenin değiştirilmesini yeniden yazma olarak kabul ediyor.
İşte bu noktada nacizane düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Özgün Yazı: Özgün yazı aslında çok geniş bir bölümü temsil ediyor. İnternet dünyasında kullanılan özgün yazı tabiri ile günlük hayatta kullanılan özgün yazı tabirleri arasında bir fark var. Günlük yaşamda veya akademik anlamda özgün yazı, tamamen kendi düşüncelerinizi kapsayan başkalarının etkisi olsa dahi bunun konunun bütünlüğüne değil, sadece düşüncelerinize yansıdığı yazılardır. Örnek olarak üniversite tezlerini, gazetelerdeki köşe yazılarını, liselerde ve ortaokullarda yazdırılan kompozisyonları sayabiliriz. Elbette ki liste daha da uzatılabilir. Velhasıl özgün yazı yazmak için konuyu çok iyi bilmeli, konunun içinde olmalı, başka birinin yazdıklarını referans olarak değil kafanızdan geçenleri referans almalısınız.
Sanal dünyada ise özgün yazı Google’ın sevdiği yazılar olarak daha soft bir yapıya iniyor. İnternet dünyasında aslında Re-Write yazı özgün olarak değerlendiriliyor. Misal diyet konulu bir yazıyı kendi bilgilerinizle yazarsanız özgündür. Ancak Ender Saraç’ın yazısını okuyup yazarsanız o yeniden yazımdır.
Ancak şu da bir gerçek ki internet sitelerine eklenen makalelerin özgünlük derecesi Google için yeterli olması açısından yeniden yazım yapılması yeteli gelmektedir. Google sonuçta birer programdır ve bu kapsamda bu yazı şu yazıdan esinlenmiştir diyemez.
Bu noktada şunu diyebiliriz. Günlük yaşamın yeniden yazım yani Re-Write yazıları sanal dünyanın Özgün Yazısı olmaktadır.
Re-Write (Yeniden Yazım): İşte çetrefilli bir konu daha karşımızda duruyor. Bazılarına göre yazının içinden 10 – 15 kelimeyi alıp bunları eş anlamlıları ile değiştirmek yeniden yazım olurken, bana göre yeniden yazım demek yazının tamamen okunması ve yazıya bakılmadan sizin düşüncelerinizi ile yeniden yazılmasıdır. Yani pratikte de yeniden yazım budur. Ender Saraç’ın yazısını elinize aldığınız ve okuduğunuz zaman onun düşüncelerini almışsınızdır. O yazıyı oturup yazarsanız Ender Saraç’ın düşüncelerini kendi düşüncelerinizle aktarmış olursunuz. Yani yeniden yazmış olursunuz.
C/P yani Kopyala – Yapıştır: İşte internet dünyasının en vazgeçilmez ve aynı zamanda etik olmayan davranışlarından. Ben kopyala yapıştır sektörünü iki kısımda inceliyorum. Vefasızlar ve vefalılar.
Kopyala yapıştır içerik bir sitedeki yazının aynen alınarak başka bir siteye eklenmesidir. Bir anlamda içerik hırsızlığıdır ve etik değildir. Kişiler bu yolla sitelerinin ziyaretçi sayısını arttırmakta, konu sayısı ve dolayısıyla index sayısını yükseltmekte, google bot’un geliş sıklığını arttırmaktadırlar. Fakat diğer yandan da kopya ve kaçak içerikle sitelerini içten içe çürütmektedirler.
Yukarıda size iki kategoride ayırdığımı söylemiştim. Misal bir yazı aldınız ve bu yazının kaynağını vermediniz. Sitenizde sanki sizinmiş gibi yayınladınız. Bu bir vefasızlık ve saygısızlıktır. Zaman ve uğraş verene karşı yapılan bir hak tacizidir.
Vefalılar ise aldıkları yazının kaynağını bir link olarak atarlar. Bu sayede hem yazının sahibine vefa borçlarını öderler hem de okuyan ziyaretçilerine bu yazı bize ait değil derler. Şu noktada bu tarz kaynak gösterilerek yapılan yazı alımlarında kaynak sahibi de yarar görür, yazıyı yayınlayanda. Kaynak sahibi yazıyı okuyan kişilerden daha fazla detay görmek isteyenler tarafından ziyaretçi kazanır ve aynı zamanda google bot tarafından ekstra ziyaret kazanır. Kopya içerik koyan ise hem etik bir davranış yapmış olur hem de google tarafından bir nebze de olsa beyaz listeye atılır. Yani içten içe çürümesi daha gecikir.
Son Söz: Dostlar eğer sitenizi uzun vadede ileriye taşımak istiyorsanız lütfen C/P içerikten uzak durun. Bunla beraber sadece birkaç kelimenin değiştirildiği yeniden yazımları da kullanmayın. Yazılan yazının tamamı yazan kişiye ait olmasına dikkat edin. Bu hem verdiğiniz ücretin karşılığını almanıza, hem de google amcanın sizi sevmesi demektir. Ve son bir nokta lütfen kaynak göstermeden bir içeriği yayınlamayınız.
Özgün Yazı – Yeniden Yazım (re-write) – Kopyala yapıştır (C/P) İçerik Nedir?
By Unknown | 17:31:00
Leave a Comment
0 yorum: